M-talon tarina – Astu mahdollisuuksien taloon

Pihamaan eteläpäässä on asiakkaille tarkoitettu parkkialue, josta johtaa M-taloon esteetön kulku. Matkan varrella on luontopolkutyyppisiä tarinoita ja M-talon pääovella toivottaa tulijat tervetulleeksi eläinaiheinen patsas. M-talon sisällä pääaulassa hymyilee kokemusasiantuntija ja sihteeri. Kuinka voimme auttaa?

 

Atriumiin – pääaulan sisäpihalle sisään astuessasi vaikutut suuresti. Pääaulassa järjestöille ja kokemusasiantuntijoille on tilaa sekä vastaanottohuoneita: järjestöjen on mahdollista tulla taloon pitämään erilaisia ryhmiä ja vastaanottoja. Kahvion tuore pulla tuoksuu pääaulassa ja ravintola tarjoaa mitä mainiointa ruokaa kenelle tahansa ohikulkijalle. Kirjasto palvelee kaikkia ja on auki omatoimikirjastona iltaan saakka. Satusienen alla on lasten ja lastenmielisten lukutuokioita.

 

Poliklinikalle tullessasi voit ihailla käytävillä olevia kauniita luontokuvia. Kaikista huoneista on näkymä joko järvelle tai metsään päin tai voit ihailla kaunista sisäpihaa. Istut mukavasti nojatuolissa. Tähän taloon saapuessasi sinun on turvallista kertoa omaa tarinaasi, oletpa yksin tai perheesi kanssa. Tulet aidosti kohdatuksi ja sinua kuunnellaan. Lähdet kotiin voimaantuneena, vastaanotto antoi toivoa.

 

Osastolla sinulla on yhden hengen huone, jossa on oma wc-/suihkutila. Huoneessasi on pyöreä värilamppu, joka tukee toipumista. Osaston oleskelutiloissa on muita ihmisiä, joiden kanssa on hyvä keskustella vertaistuellisesti.  Läsnä oleva henkilökunta on tukenasi. Kokemusasiantuntijan kanssa on helppo jutella ja kuinka toivoa antavaa onkaan, kun joku on jo toipunut samoista haasteista. Minäkin selviän tästä!

 

Iltahämärässä M-talon opasteet on valaistu ja voi kuinka kauniilta talo näyttääkään pihavalaistuksineen. Täällä on hyvä olla.

– Marja Koivumäki
Suunnittelukoordinaattori

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Toipumista edistävä ympäristö

Kyrkösjärven rannalla sijaitsevan viisikerroksisen M-talon suunnittelussa on huomioitu fyysisen ympäristön vaikutus toipumiseen. Tutkimuksissa on todettu, että muun muassa luonnolla, taiteella, yhden hengen potilashuoneilla, valolla, luonnollisilla materiaaleilla ja akustiikalla on toipumista ja työhyvinvointia tukevia vaikutuksia. M- talo onkin suunniteltu niin, että luonnolla ja taiteella on merkittävä rooli toipumisen tukemisessa. Taloon on sijoiteltu taidetta sekä sisä- että ulkotiloihin. Käyttäjät ja kokemusasiantuntijat ovat olleet mukana M-talon suunnittelun kaikissa vaiheissa. Heillä on ollut mahdollisuus vaikuttaa tilojen tarpeellisuuteen, sijoitteluun ja toiminnallisuuteen.

Modernit ja ympäristöä säästävät energiaratkaisut

M-talon suunnitteluun liittyen tehtiin energiaoptimointi, jonka avulla saatiin tietoa rakenteisiin ja talotekniikkaan liittyvistä optimaalisista energiaratkaisuista. Lämmitysjärjestelmänä M-talossa on kattolämmityspaneelit, joiden avulla saadaan tilakohtainen lämmitys- ja jäähdytystarve katettua. Osa lämpö- ja jäähdytystarpeesta on toteutettu maalämpöä hyödyntäen. Valaistus on toteutettu energiaa säästävänä led-valaistuksena, jota ohjataan päivänvalo- ja läsnäolotunnistukseen liittyvän tekniikan avulla. Suurin osa vesipisteistä on varustettu automaattihanoilla.

Rakennuksen omistaa Kiinteistö Oy Seinäjoen Terveysteknologiakeskus ja sen kokonaisala on 26 310 m2.

Suunnittelijat ja urakoitsijat

Arkkitehti: Raami Arkkitehdit, Rami Kolehmainen ja Arkkitehdit Kontukoski, Petri Kontukoski
Rakennesuunnittelu: Contria Oy, Seppo Nissinen
Geosuunnittelu: Ramboll Finland Oy, Jussi Pajula
LVIKA-suunnittelu: Granlund Pohjanmaa Oy, Kai-Kristian Vimpari
Sähkösuunnittelu: Sweco Talotekniikka Oy, Mikko Malinen

Pääurakoitsija: Peab Oy
LVIKA-urakoitsija: Are Oy
Sähköurakoitsija: Caverion Suomi Oy
Automatiikkaurakoitsija: Schneider Electric Finland Oy
Hissit: Kone Oy
Jäte- ja pyykkikuilu: Ecosir Group Oy
AV-järjestelmä: PAP Group Oy
Paloilmoitinjärjestelmä: PAP

Taide

M-talossa pääsee nauttimaan taiteesta. Ensimmäisen kerroksen sisäpihalla, Atriumissa, on esillä yksi Soile Yli-Mäyryn suurimmista teoksista, Tuhkan Siivet. Hiljentymishuoneessa voi nähdä keramiikkataiteilija Päivi Rintaniemen kiinnostavan ja herkän teoskokonaisuuden, Vaellus. Kirjaston asiointitiskissä on Marika KK:n kalligrafiaa. Teoksen aiheena on Törnävän vanhaa rauta-aitaa.

Taru Rantalan Iltakello-kuva valittiin Vuoden luontokuvaksi 2018. Kuvaa voi ihailla ensimmäisen kerroksen avoimen tilan käytävällä.

Luonto toistuu kuvissa
M-talossa on myös lukuisia luontokuvia, joista osa koko seinän kokoisena kuvatapettina. Kuvissa nähdään Taru Rantalan, Jukka Risikon ja Tapio Niemen töitä.

m_talo_taide1