Ajankohtaista

EPSHP:n kokemusasiantuntijatoiminta on erinomaisella tasolla

M-talossa sijaitsevat Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Voimaa arkeen -kurssitoiminnan tilat. Tällä hetkellä tosin luennot pidetään etänä. Mutta mitä Voimaa arkeen -kurssitoiminta tarkoittaa, ja kuinka se liittyy kokemusasiantuntijuuteen?

– Sairaanhoitopiiri kouluttaa kokemusasiantuntijoita ja koordinoimme toimintaa. Kokemusasiantuntijoiden koulutusta varten Voimaa arkeen -kurssialusta onkin perustettu. Nykyään alustalla järjestetään myös kaikille avoimia luentoja, jotka liittyvät mielen hyvinvointiin, toipumiseen ja elämänhallintaan. Pääosin luennot ovat maksuttomia, ja ne vetää tavallisesti lääkäri tai psykologi, aina mukana on myös joku kokemusasiantuntija kertomassa tarinansa, kertoo psykiatrinen sairaanhoitaja ja kokemusasiantuntijakoordinaattori Hannu Saarimaa.

Edelleen alustalla myös pidetään uusien kokemusasiantuntijoiden koulutuksia, myös jo koulutuksen käyneille on suunnitteilla täydennyskoulutusta.

Tiina Rintamäki ja Hannu Saarimaa
Voimaa arkeen -tiimin Tiina ja Hannu. 

Harvinainen ja hieno esimerkki

Suinkaan joka puolella kokemusasiantuntijatoiminta ei ole näin laadukkaasti ja koordinoidusti järjestettyä kuin Etelä-Pohjanmaalla. On valtakunnallisestikin ainutlaatuista, että tarjotaan näin laajaa koulutustoimintaa ja vieläpä maksutta. Toiminta lähti liikkeelle eräässä hankkeessa jo yli 10 vuotta sitten.

– Psykiatrian ylilääkäri Antero Lassila ja muutamia muita olivat hankkeen puitteissa vierailemassa skotlantilaisessa ”recovery collegessa”. Siellä hän innostui kokemusasiantuntijuudesta, ja keksi että vastaavaa toimintaa on saatava meidänkin sairaalaamme. Näin sitä sitten lähdettiin kehittämään aluksi erilaisten hankkeiden avulla. Pilottihankkeiden jälkeen katsottiin, että tällainen toiminta on merkittävää ja nykyään se on vakituista, sairaanhoitopiirin rahoittamaa toimintaa, avaa toiminnan taustoja kokemusasiantuntijakoordinaattori Tiina Rintamäki.

– Sairaanhoitopiirissä ollaan edelläkävijöitä myös siinä mielessä, että meidän kauttamme on mahdollista tilata myös järjestöpohjaisia kokemusasiantuntijoita.

Mitä kokemusasiantuntijat tekevät?

Kokemusasiantuntija on henkilö, jolla on kokemusta psyykkisestä ja/tai somaattisesta sairaudesta joko niitä itse sairastaneena ja niistä toipuneena tai läheisen roolissa. Hän voi toimia potilaan tai hänen omaistensa tukihenkilönä osastoilla ja poliklinikoilla.

– Kokemusasiantuntijuus perustuu vertaistukeen. Kokemusasiantuntijat ovat erittäin hyviä esimerkiksi toimimaan potilaan ja hoitavien ammattilaisten välisenä tulkkina hoitotyön arjessa. Monesti hoitopolkua on päästy paremmin aloittamaan kokemusasiantuntija avulla, Hannu Saarimaa kuvailee.

Kokemusasiantuntijat ovat myös osa erikoissairaanhoidon ryhmätoimintaa, ja heitä on myös mukana sairaalan ulkopuolisissa ryhmissä.

– Kokemusasiantuntijuus on kehittynyt alun perin mielenterveys- ja päihdetyön tarpeisiin, mutta olemme jonkin verran jo käyttäneet kokemusasiantuntijoita somatiikankin puolella, ja koulutusta on järjestetty jo muutaman vuoden ajan psykiatrian koulutuksen rinnalla. Etiäppäin! -hankkeessa taas pyritään juurruttamaan kokemusasiantuntijuutta myös kuntien peruspalveluihin ja oppilaitoksiin, Hannu Saarimaa jatkaa.

Tutustu tarkemmin Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kokemusasiantuntijatoimintaan tästä linkistä.

 

Tapahtumia ja kurssitarjontaa

Kokemusasiantuntijakoordinaattorit kaavailevat keväälle M-taloon järjestöpäivää, johon kutsutaan M-talon teeman mukaisesti Seinäjoen alueen mielenterveyskuntoutujien tai heidän omaistensa kanssa työtä tekeviä yhdistyksiä.

– Haluamme tarjota verkostoitumispäivän kaikille niille, keitä tähän aiheeseen liittyy. Samalla voimme esitellä hienoa M-taloa, Hannu Saarimaa kertoo.

Keväällä alkaa myös tammi-toukokuulle ajoittuva kokemusasiantuntijoiden täydennyskoulutuskokonaisuus.

Kurssitarjotin julkaistaan lähiaikoina tässä linkissä.